INTRODUCTIE JEKERJAZZ MAASTRICHT

 

JekerJazz begon als een kleinschalig initiatief in 1991, vanuit Café Chriscus in de Koestraat en groeide uit tot een stads breed festival met live muziek in de cafés van Maastricht. De formule is simpel: toegankelijke concerten voor iedereen.

Het laagdrempelig karakter van JekerJazz maakt het een geliefde muzikale kroegentocht, in een snel veranderende stad. Ontspanning en even je zorgen kunnen vergeten gaan hand in hand met ondersteuning van en voor lokale economie en horecaondernemers. De kracht van deze lokale verbondenheid door samenwerking, waarbij muziek een centrale rol speelt, blijkt uit het succes van het festival dat ruim dertig jaar bestaat.

In 2011 werd Stichting JekerJazz Maastricht opgericht om continuïteit van het stadsfestival te kunnen waarborgen. In datzelfde jaar werd in het weekend van 4 en 5 juni voor het eerst een kleinschalig zomerfestival georganiseerd in het Jekerkwartier, met livemuziek op pleinen en terrassen. Vanwege het grote succes worden er sindsdien twee eigen festivals per jaar georganiseerd, en andere evenementen in samenwerking met de collega’s van lokale of regionale culturele organisaties.

In 2012 werd het zomerfestival in juni uitgebreid met een kunstmarkt in het Jekerkwartier, JekerJazz ART Live. Kunstenaars worden in de gelegenheid gesteld hun werk aan het publiek te tonen of werken ter plekke aan een nieuw schilderij of object. Ook hier geldt dat lokale verbondenheid door betrokkenheid voor mooie verbindingen zorgt met de lokale horeca, de deelnemende kunstenaars en muzikanten, en het bezoekend publiek.

De charme én het succes van beide festivals worden bepaald door een brede diversiteit aan muziekgenres en stijlen en Bourgondische gastvrijheid waarbij genieten en plezier maken voorop staan.

Stichting JekerJazz Maastricht ziet het als haar taak om de gemoedelijke sfeer van haar festivals te bewaken en in stand te houden, waarbij de belangen van alle deelnemende partijen (horecaondernemers, muzikanten, kunstenaars, bezoekers) in evenredigheid behartigd worden.

De ongedwongen uitstraling is tot ver buiten de stadsgrenzen bekend.

MISSIE JEKERJAZZ MAASTRICHT

 

Stichting JekerJazz Maastricht ziet het als haar taak om muziek en kunst toegankelijk te maken voor iedereen, dit doet zij in samenwerking met muzikanten, kunstenaars en lokale (horeca)ondernemers. Laagdrempeligheid, betrokkenheid en binding in Maastricht en omgeving behoren tot de kernwaarden, net als de behoefte om vanuit een onafhankelijke positie de belangen van alle deelnemende partijen (ondernemers, muzikanten, kunstenaars en bezoekers) in evenwicht te behartigen.

De doelen en activiteiten van de stichting worden gerealiseerd door een team van enthousiaste vrijwilligers, waarbij passie voor muziek en gevoel voor humor belangrijke ingrediënten vormen.

Shadow